Start

Welkom op de site van het Dorpsplatform Bruchem


Het dorpsplatform Bruchem is in december 2012 opgericht. Het platform heeft formeel als doel "het verbeteren van de leefbaarheid en het bevorderen van de sociale cohesie in het dorp Bruchem". Het gaat er dus om om Bruchem prettiger, gezelliger, vriendelijker of gewoon nog leuker te laten worden. Afgeleid hiervan zijn de volgende sub-doelen:
 • "op te treden als dorpsvertegenwoordiging voor de inwoners van Bruchem en te bevorderen dat tussen de gemeente en haar inwoners een overleg- en advies structuur wordt gerealiseerd waarbij het doel van de stichting zo optimaal mogelijk wordt nagestreefd". Hierbij vormen we een klankbord van / naar de gemeente. Het ontslaat de gemeente natuurlijk niet van zijn verantwoordelijkheid te communiceren naar de burgers, maar geeft ons wel de mogelijkheid in een eerder stadium mee te denken.
 • "het gevraagd en ongevraagd advies geven over de leefomgeving". Ook dit is onderdeel van de klankbord functie, maar het geeft al aan dat het initiatief ook bij de Bruchemers vandaan kan komen! En volgens mij zit er genoeg ongevraagd advies in de gemiddelde Bruchemer!
 • "de samenwerking in het dorp organiseren en hierover gezamenlijke afspraken maken". Binnen het dorp zijn meerdere verenigingen aktief die deels hetzelfde doel hebben: Het organiseren van activiteiten voor het dorp. Door dit onderling af te stemmen kunnen dingen misschien eenvoudiger en/of kunnen we van elkaar leren. Let wel, het doel is niet de organisatie over te nemen, maar af te stemmen! Organisaties en hun vrijwilligers zijn hard nodig en worden erg gewaardeerd! Dus organisaties (oranje vereniging, schaatsclub, etc.), meld je bij ons!
 • "inwoners te motiveren en te enthousiasmeren zich in te zetten voor de eigen woon- en leefomgeving". Leuke juridische praat, maar dat kunnen jullie natuurlijk alleen zelf! We kunnen wel een platform bieden waar iedereen z'n ei kwijt kan. Dat willen we dan ook graag, maar daarvoor hebben we jullie wel nodig! Dus zeg het voort en laat je ideeën en wensen weten, maar bovenal hoe jij je hiervoor in zou willen zetten!

Informatie voor inwoners


Nieuws

 • Bewoners welkom op startavond Klompenpad Bruchem

  Loopt u ook graag een blokje om in uw eigen omgeving? Wilt u meedenken over het ontwikkelen van een nieuw Klompenpad in de omgeving van Bruchem? Kom dan naar de startavond hierover op dinsdag 7 juni. Op verzoek van een aantal bewoners uit Bruchem biedt de gemeente Zaltbommel de kans om deze wandelroute te ontwikkelen onder leiding van Stichting Landschapsbeheer Gelderland. De startavond vindt plaats om 20.00 uur in Eben Haezer, Kosterijstraat 2 te Bruchem. Inloop met koffie en thee is vanaf 19.45 uur.


  Klompenpaden in Gelderland

  In Gelderland en Utrecht zijn inmiddels 86 Klompenpaden ontwikkeld door Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en Landschap Erfgoed Utrecht. Een Klompenpad is een cultuurhistorisch wandelpad door natuurgebieden, over landgoederen en waar mogelijk dwars door het boerenland. Bij voorkeur door boomgaarden en langs akkers zodat de wandelaar ook dit landschap optimaal kan beleven. Voor de openstelling van hun grond ontvangen de agrariërs een vergoeding. Met het zichtbaar maken en herstellen van oude paden wordt een deel van de identiteit van het historische landschap hersteld. Deze combinatie van natuur en cultuurhistorie is niet alleen interessant voor recreanten maar ook voor omwonenden die op deze manier een stukje geschiedenis van hun eigen omgeving ontdekken. Klompenpaden vergroten de toegankelijkheid van het platteland en leveren daarmee een stimulans aan de lokale economie.

  Startavond

  Op de startavond wordt het project toegelicht. Alle aanwezigen krijgen de kans om hun kennis over oude wandelpaden, cultuurhistorisch interessante objecten en hun ideeën voor de route aan te dragen. Op kaarten kunnen zij aangeven welke plekjes de moeite waard zijn te bezoeken en welke paden er vroeger door het buitengebied hebben gelopen. De te ontwikkelen route ligt in de omgeving van Bruchem. Het Klompenpad krijgt een naam die verwijst naar een element in het landschap waar doorheen wordt gewandeld, zoals een historische boerderij, veldnaam of buurtschap. Een werkgroep (waarvoor men zich op deze avond kan aanmelden) bestaande uit bewoners en betrokken partijen, gaat vervolgens aan de slag met de realisatie van het Klompenpad. Het Klompenpad wordt mede mogelijk door Provincie Gelderland en de gemeente Zaltbommel.

  Voor vragen over deze avond kunt u terecht bij Nomi Havelaar van SLG, telefoon 026-3537444 of via n.havelaar@landschapsbeheergelderland.nl. Kijk voor meer informatie op www.klompenpaden.nl en www.landschapsbeheergelderland.nl

  Geplaatst 26 mei 2016 11:46 door Dorpsplatform Bruchem
 • Zwerfafval opruimen op 2 april 2016
  Op 2 april 2016 hopen we weer met z'n allen zwerfvuil op te ruimen in en rond Bruchem. We verzamelen om 10:00 bij 't Caf. Voor materiaal wordt gezorgd. Komen u en jullie ook helpen?
  Poster

  Geplaatst 21 mrt. 2016 14:55 door Dorpsplatform Bruchem
 • High-tea op burendag, 26 september 2015
  Op burendag, 26 september 2015, organiseren wij weer een burendag met bakwedstrijd. Komen jullie ook? We beginnen om 11:00 uur. We gaan dan de inzendingen beoordelen en daarna natuurlijk klaarmaken voor bij de high-tea! Er zal ook informatie aanwezig zijn met betrekking tot duurzaamheid. Voor de kinderen zijn er springkussens aanwezig.


  Geplaatst 14 sep. 2015 09:46 door Dorpsplatform Bruchem
 • Zwerfvuil opruimen: Zaterdag 28 maart
  Op zaterdag 28 maart organiseert het dorpsplatform weer een opruim actie van zwerfvuil. Voor het zwerfvuil wordt het hele jaar door gezorgd door inwoners en passaten van Bruchem. Voor materiaal (zoals prikstokken en afval zakken) en het afvoeren van het geraapte afval zorgt het platform. Ook zorgen wij voor drinken met wat lekkers na afloop. Dan hebben we nog maar één ding nodig: veel vrijwilligers die deze zaterdag één of twee uurtjes willen mee helpen met het opruimen van zwerfvuil. Vele handen maken licht werk! Vorig jaar konden we helaas maar een klein deel van Bruchem schoonmaken omdat we wat laat waren met het aankondigen en daardoor waarschijnlijk niet iedereen op de hoogte was. Dit jaar dus een vroegere aankondiging, waardoor we op veel hulp rekenen! Om 9:30 uur willen we beginnen met 't Caf als uitvalsbasis. Uiterlijk om 12:00 uur ronden we de actie af. Geef het door!
  Geplaatst 6 mrt. 2015 11:29 door Dorpsplatform Bruchem
 • Meer informatie WMO bijeenkomst 5 maart
  Van de gemeente ontvingen wij deze flyer met meer informatie over de WMO avond op 5 maart: WMO Flyer.
  Geplaatst 5 mrt. 2015 03:13 door Dorpsplatform Bruchem
Berichten 1 - 5 van 28 worden weergegeven. Meer bekijken »

Kalender van Bruchem
In het kader van het 'samenwerken', willen we proberen om alle aktiviteiten van Bruchem in één agenda samen te vatten. Mocht je daar (bijvoorbeeld vanuit je vereniging) aan willen meewerken, meld je dan bij ons. We kunnen je dan toestemming geven deze agenda bij te werken.